Hem celebrat el II Seminari de Diplomàcia Econòmica, organitzat pel CEI International Affairs amb la col·laboració de la Cambra de comerç Britànica a Espanya.
Per això, hem comptat amb la direcció del Professor Raül Blanco, organitzador del cicle de Seminari de Diplomàcia Econòmica. La present edició ha versat sobre els canvis geopolítics viscuts en els darrers anys i com aquests estan influint en les decisions d’inversió internacional de les empreses. A través de les ponències introductòries de la Sra. Eva Prada i el Sr. Bill Murray s’ha posat especial èmfasi en el cas Brexit.
Per la seva banda, la Sra. Prada, Directora de la Cambra de comerç Britànica a Espanya, ens ha parlat de la importància de la tasca de les Cambres de Comerç, i com estan al servei de les empreses, sobretot, en casos de molta incertesa com el propi Brexit. La Directora de la Cambra de comerç Britànica a Espanya ha afirmat que, en els últims mesos, una de les feines més importants ha estat la de transmetre la major informació possible a les empreses britàniques establertes o amb inversió a Espanya, que hagin pogut veure perillar els seus interessos.
D’esq. a dreta: Sr. Bill Murray, Sra. Eva Prada, Sr. Antoni Millet i Sr. Joan Rosàs
A continuació, el Sr. Murray, director de la Secció econòmica i de public policy de l’Ambaixada Britànica a Espanya, ens va acostar la seva visió de la diplomàcia en temps incerts, fent especial referència al Brexit de nou. Per a Murray els propers mesos seran claus, especialment en el Consell Europeu del mes de març, ja que es tracta de trobar acords de lliure comerç, que per a Murray, han d’estar a mig camí entre el cas de Canadà i de Noruega.
La segona part del Seminari es va estructurar en una taula rodona centrada en la influència dels canvis geopolítics sobre el comerç i la inversió internacional, per a això es va comptar amb el Sr. Manuel Egea, la Sra. Ana Ruiz Jiménez i el Sr. Francesc Subirada.
D’esq. a dreta: Sra. Ana Ruiz Jiménez, Sr. Manuel Egea, Sr. Francesc Subirada i Sr. Raül Blanco
Egea, expert en diplomàcia corporativa i professor de la UCAM, va fer una exposició sobre el concepte “diplomàcia corporativa” reflexionant sobre el creixent paper de grans empreses. Per a Egea, en un entorn canviant com l’actual, cada vegada és més important comptar amb instruments i perfils experts en diplomàcia corporativa, ja que l’actualitat es mou en taules de ministres, polítics i directors d’empresa, és per això, que els directius de grans empreses han d’assumir rols institucionals i polítics.
Per a Egea les empresas han de configurar una política exterior si volen integrar en la seva estratègia la diplomàcia corporativa.
La Sra. Ana Ruiz Jiménez, Directora General de TD&T, ens va explicar el cas d’èxit d’una PIME espanyola que ha aconseguit liderar grans projectes d’infraestructures a Estats Units, amb el seu sistema de ventilació de túnels carreters i ferroviaris. Per a Ruiz Jiménez la clau de l’èxit és sempre focalitzar i especialitzar-se al màxim.
Per acabar, el Sr. Francesc Subirada, Director General de Recerca de la Generalitat de Catalunya, ens va parlar sobre la importància de la creació de grans empreses a nivell nacional, ja que són les que tributen i fan recerca als seus països d’origen. Subirada va tractar el cas del Centre Europeu de Medicina Tradicional Xina que s’ha projectat a l’Hospitalet de Llobregat.
Per concloure el seminari es va realitzar una sessió de networking entre ponents i assistents.