Activities | News

Aula Internacional: Relatoria de la trobada amb l’Ambaixador d’Espanya a Corea del Sud

23 May 2017

El 25 d’abril de 2017, l‘Ambaixador d’Espanya a Corea del Sud, l’Excm. Sr. Gonzalo Ortiz Diez-Tortosa, va ser convidat al Centre d’Estudis Internacionals de Barcelona en el marc del Programa de Trobades amb Ambaixadors d’Espanya, al qual va parlar sobre la situació de Corea del Sud davant un grup de persones del món empresarial i acadèmic.

Corea del Sud forma part del grup de països d’Àsia-Pacífic que encapçalen l’anomenada “Revolució asiàtica” iniciada en la dècada dels 60 del passat segle. El Sr. Ambaixador és coneixedor de primera mà de la puixança d’Àsia, havent-hi estat destinat en les Ambaixades de Japó, Xina, Vietnam i Índia, a més d’haver estat Cònsol General en Shanghai abans d’incorporar-se en l’Ambaixada a Corea. Si be “el miracle japonès” o “el despertar del drac” en el cas xinès són amb freqüència objecte d’anàlisi, Corea és, al contrari, un país desconegut.

gal2

Cal destacar que el seu potencial econòmic és cada vegada major i les seves característiques generals comparables, en certa mesura, a les espanyoles. D’una banda, tots dos països tenen una població similar, d’aproximadament 51 milions d’habitants a Corea i 47 a Espanya. D’altra banda, el Producte Interior Brut sud-coreà supera el bilió de dòlars, aproximant-se així a l’espanyol. La reduïda superfície de la República de Corea (99.720 km2) no suposa un obstacle en els seus intercanvis comercials, atès que el comerç entre Xina i Espanya és només el doble del de Corea i Espanya. A més, en l’últim any, han visitat el nostre país 350.000 turistes coreans, 390.000 xinesos i 450.000 japonesos. En termes comparatius, Corea, més que d’ermità, té dots de gegant.

La situació política del país convidat va interessar als assistents des de l’inici de la ronda de preguntes. El Sr. Ambaixador es va referir a la recent destitució de l’expresidenta Park Geun-hye per, a continuació, abordar la qüestió nord-coreana.

D’una banda, malgrat una certa desestabilització interna causada per l’escàndol de corrupció en el si del poder executiu sortit a la llum el passat octubre de 2016, tant el seu desenvolupament com la seva culminació amb la destitució per unanimitat en el Tribunal Constitucional al març de 2017 denoten l’elevat grau de maduresa democràtica del país. A més de l’efectiva separació de poders, les exemplars manifestacions pacífiques dels ciutadans i el minuciós respecte dels terminis establerts en la Constitució han demostrat que, dins del traumàtic, el procés ha estat modèlic. Les properes eleccions presidencials al maig comportaran potser un efecte pèndol amb la victòria del Partit Democràtic de Corea, l’opció de centre esquerra, desplaçant al Partit Llibertat de Corea, conservador.

gal3

D’altra banda, la recent escalada de tensions entre Pyongyang i Washington davant el programa nuclear i balístic nord-coreà i la possibilitat d’un atac preventiu nord-americà preocupen també als líders asiàtics. L’Ambaixador Ortiz Diez-Tortosa, també acreditat a Corea del Nord com a Ambaixador no resident, es va mostrar prudent i va assegurar que Xina pot jugar un paper significatiu en l’assumpte si així s’ho proposa.

Finalment, es va posar l’accent en la relació bilateral entre Corea del Sud i Espanya. La inauguració de la ruta aèria directa Barcelona-Seül operada per Korean Air a la fi d’abril reflecteix la creixent estretor en els llaços econòmic-socials entre països. Així mateix, en matèria educativa, algunes escoles de negoci espanyoles s’esforcen a establir convenis amb homòlogues coreanes amb la finalitat de realitzar intercanvis acadèmics, tant d’estudiants com de professorat. En paraules del Sr. Ambaixador, el coreà de classe mitjana-alta dedica al voltant de 30.000€ anuals a l’educació dels seus descendents. Aquesta dada, al costat del creixent interès d’estudiants coreans per aprendre el nostre idioma (prop de 15.000 estudiants), obre una finestra d’oportunitat per a Espanya. Amb tot, l’Ambaixador va assenyalar l’absència d’un organisme de prestigi a Seül com l’Institut Cervantes per desenvolupar aquesta conjuntura.

En definitiva, les relacions entre Corea del Sud i Espanya s’auguren fructíferes. Tots dos països s’enfronten al desafiament permanent que constitueix la globalització, però conjugant esforços es mostren disposats a seguir integrats dins dels grups de potències capdavanteres de les respectives regions.

Relatoria elaborada per Catalina López Salvà

Alumna de la Preparació de l’Oposició a la Carrera Diplomàtica 

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!