Activities | News

Relatoria: Trobada amb l’Ambaixador d’Espanya a Kènia

6 Jul 2019

El passat 25 de juny es va celebrar l’Aula Internacional del CEI amb l’Ambaixador d’Espanya a Kenya, l’Excm. Sr. Javier García de Viedma Bernaldo de Quirós.

 

La ponència va començar amb una introducció sobre “El paper del continent africà en el desenvolupament sostenible i l’Agenda 2030” a càrrec de la de Dra. Ana García Juanatey.

 

La Doctora va destacar que el continent africà és el que ha de realitzar un major esforç per a la consecució de l’Agenda 2030 a causa de l’escassetat de recursos dels quals disposa. Es va detenir especialment en els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2 (erradicació de la fam), 8 (treball decent i creixement econòmic) i 16 (establiment de la pau, justícia i institucions sòlides) considerant-los com aquells més importants per a l’avanç de l’Agenda 2030 a Àfrica.

 

Finalment, la professora es va referir a l’ “afro-optimisme”, una visió positiva del continent que reconeix que la capacitat d’innovació i desenvolupament del territori pot facilitar la consecució de tals objectius.

 

AsistKenia

 

L’ambaixador va començar la seva ponència explicant la situació general del país. Kenya té una dimensió geogràfica i demogràfica semblant a la d’Espanya. La capital del país s’ha configurat, al llarg dels últims anys, com una gran urbs de marcat caràcter internacional. Nairobi és la tercera capital del món de Nacions Unides i és seu principal de dos Programes de NNUU (PNUMA i ONU-HÀBITAT), d’oficines de representació regional i d’organismes especialitzats. La importància del país es configura en el seu rol de “eix”: és un clar promovedor de bones relacions i factor d’estabilitat a la regió. A més, Kenya sempre ha mostrat una gran vocació multilateral i disposa d’un notable suport internacional. Exemple d’això és la seva recent elecció com a membre no permanent del Consell de Seguretat de les NNUU per al pròxim bienni.

 

A continuació, l’ambaixador va parlar sobre el context polític del país, que va definir com a estable. Al 2017, el resultat d’eleccions presidencials va ser denunciat davant la Cort Suprema del país pel líder de l’oposició. El tribunal va ordenar la repetició dels comicis a l’octubre de 2018. La victòria del mateix candidat, Uhuru Kenyatta, va motivar una onada de protestes contra el govern, encapçalades pel líder de l’oposició, Raila Odina, una situació que va generar incertesa i una certa preocupació en els principals socis internacionals del país. Mesos més tard, tots dos candidats van presentar l’anomenada “Building Bridges Initiative”, una proposta d’avanç conjunt per a la construcció d’un país estable i que eviti la redistribució de poder entre ètnies cada nou període electoral. El país té una composició ètnica complexa amb 43 ètnies reconegudes (44 si es compta la comunitat d’origen indi).

 

Sobre el context econòmic, l’ambaixador va destacar que es tracta de la tercera economia d’Àfrica Subsahariana i que, de la mateixa manera que la situació política, es caracteritza per la seva estabilitat. El creixement econòmic se situa per sobre del 5% del PIB en els últims anys i les projeccions econòmiques són positives en aquest sentit.

 

Al 2030 Kenya aspira a ser un país de renda mitjana alta, industrialitzat i competitiu a nivell internacional i aquest és l’objectiu del programa “Visió 2030” presentat en 2008 pel Govern. Actualment, es troba en la tercera fase d’aplicació mitjançant la iniciativa “Big Four Agenda” llançada en 2018 pel president Kenyatta. Aquesta tercera fase se centra en el desenvolupament de quatre pilars fonamentals: el sector manufacturer, la seguretat alimentària, la cobertura sanitària universal i l’habitatge.

 

L’ambaixador va assenyalar el creixement econòmic constant i l’estabilitat del sistema financer com a fortaleses econòmiques del país. Així mateix, s’estan realitzant grans inversions en infraestructures que poden ser d’interès per al sector empresarial espanyol. Com a febleses va destacar la falta d’equilibri fiscal, una balança comercial negativa, el deute extern i la corrupció.

 

Sobre l’impacte de la Covid-19 al país, el Sr. García de Viedma va explicar que el Govern va prendre mesures ràpides, evitant que els casos augmentessin de manera exponencial. L’estructura econòmica del país no permet un tancament complet perquè bona part de la població depèn de l’economia submergida i viu al dia. Per tant, les repercussions econòmiques no preveuen tan negatives com en altres països, les previsions més pessimistes estimen una caiguda del creixement al ±1%.

 

EmbEspKenia

 

L’ambaixador va finalitzar explicant l’estat de les relacions bilaterals entre Kenya i Espanya. Les relacions són bones i, des de l’ambaixada, s’ha intentat augmentar la freqüència de les visites bilaterals, ja que són un veritable motor d’avanç de l’agenda comuna. Al juny de 2019 el Ministre d’Afers exteriors Josep Borrell va realitzar una visita oficial al país. El ministre de Turisme kenià ha visitat Espanya anualment des de 2016 per a assistir al FITUR.

 

El Programa Financer Bilateral amb Kenya signat en 2009 està dotat de 150 milions d’euros, dels quals s’han compromès uns 100 milions en diferents projectes en sectors estratègics de l’economia keniana. Igualment, es disposa d’un memoràndum d’entesa sobre cooperació en matèria de turisme.

 

A nivell d‘intercanvis econòmics, la balança comercial és favorable a Espanya. La inversió espanyola al país és escassa, a l’acord APPRI encara li queda recorregut per a la seva adopció i la possibilitat de finalitzar un acord de doble imposició s’albira encara més llunyana.

 

Finalment, el Sr. García de Viedma va destacar l‘atractiu econòmic del país. Kenya té molta projecció regional; en efecte, si s’aconsegueix realitzar el gran mercat únic africà, el país es consolidarà com la gran porta d’entrada a aquest. A més, la forta inversió en infraestructures que està realitzant el Govern és interessant per a aquelles empreses espanyoles capaces de desenvolupar-se en aquest àmbit de manera competitiva. L’ambaixador va recomanar la inversió a perfils d’empresaris amb paciència estratègica i visió a mitjà i llarg termini. A més va alertar dels desafiaments que encara té el país en matèria de corrupció – encara que el Govern kenià s’ha compromès a combatre-la de manera activa – la complexitat administrativa i les normes impositives i d’immigració.

 

 

Relatoria elaborada per Júlia Pérez Català
Alumna de la Preparació de l’Oposició a la Carrera Diplomàtica

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!