Quin és el lloc de la Xina en l’actual tauler polític internacional? En aquesta obra es dóna resposta a aquesta qüestió, desitjant contribuir no només al foment del debat sinó també a la difusió del coneixement entre tots aquells lectors inquiets per saber més i entendre la complexa societat internacional en què ens movem.
A les pàgines que segueixen, diversos autors especialistes en la matèria analitzen les causes i les incògnites que planteja el gegant asiàtic. Els autors van tenir l’ocasió d’exposar les seves idees amb anterioritat com a ponents de la Jornada sobre la Xina que van organitzar el CEI International Affairs i l’Institut Confuci de Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació la Caixa Palau Macaya i Casa Àsia, el 27 de març de 2014.
Avui no pot deixar de sorprendre el ràpid ascens econòmic de la Xina i la seva presència en l’esfera política internacional. D’imperi humiliat per les potències europeu-occidentals al segle XIX, la Xina és avui un dels cinc membres permanents del Consell de Seguretat, potència nuclear i un dels Estats líders de l’economia global. És a més posseïdor d’importants sumes de deute públic emès tant per altres líders econòmics mundials com per petits i mitjans Estats. El seu nivell de producció és tal que se li ha arribat a anomenar comunament la fàbrica del món. Les seves empreses s’expandeixen per tots els continents: Àfrica, Amèrica Llatina, Europa … Com pot explicar-se aquest gran salt? Cap a on va la Xina? És substituïble la seva força econòmica per poder polític? Té veritablement Xina vocació de ser el nou Estat hegemònic? Pot ser-ho? Quin paper juga a l’esfera política regional? On és la Xina avui a les relacions d’influència i lluita de poder que es donen a l’actual societat multipolar complexa i asimètrica? Aquestes són algunes de les preguntes subjacents en aquesta obra, a les que donen resposta autors de diverses procedències (acadèmica, diplomàtica, empresarial i política), atents observadors d’un ascens econòmic de la Xina no exempt d’incerteses.
Editors: Àngels Pelegrín i Helena Torroja
Coautors: Àngels Pelegrín, Helena Torroja, Caterina García, Eugeni Bregolat, Luis Torras, Jaume Giné Daví, Manuel Montobbio i Chang Shiru
Editorial: Marcial Pons, Ediciones Jurídicas y Sociales, S.A.
Data d’edició: 2014
Col·lecció: Tribuna Internacional
Nº de pàgines: 193
Idioma: Castellà