Activities | News

Japó, la seva economia i les relacions bilaterals amb Espanya

29 Jul 2016

A l’Aula Internacional del CEI del dia 31 de maig de 2016, vam tenir com convidat al Sr. Gonzalo de Benito Secades, Ambaixador d’Espanya a Tòquio, que va parlar per a un grup d’empresaris, membres del món acadèmic i del periodisme.

 

L’Ambaixador de España a Tokio, Benito Secades, va començar donant una visió general de la situació actual del país, posant l’accent principalment en la situació econòmica. Després d’un període d’inestabilitat, durant els anys 90, a causa de l’esclat d’una bombolla financera i immobiliària i, més recentment, la catàstrofe de Fukushima, Japó travessa un període de recuperació econòmica. Amb l’arribada al poder, al desembre de 2012, de Shinzo Abe noves mesures econòmiques van ser dutes a terme, les conegudes “Abenomics”. Les “Abenomics” són polítiques econòmiques que tenen com a objectiu la consolidació fiscal, les reformes estructurals i una política monetària expansiva. El resultat d’aquestes polítiques s’ha vist en els últims anys amb el creixement del PIB. En el 2015, el PIB japonès va tenir un creixement del 0,5% i la previsió per a l’any de 2016 és del 0,8%. Nombres modests si comparem amb altres potències com Estats Units o Xina, però xifres optimistes que reflecteixen la recuperació econòmica japonesa.

Al costat d’aquesta estabilitat econòmica, Japó també viu un període de gran estabilitat política. El govern de Shinzo Abe compta amb majoria absoluta i té una forta visió estratègica del país. També s’ha fet al seu govern, una revisió de la política de defensa. Es busca una major participació internacional i una contribució proactiva de la pau, defensant el dret d’autodefensa col·lectiva. Japó vol ajudar als països aliats, contribuint amb les seves forces d’autodefensa. És un canvi important, si tenim en compte, que des de la Segona Guerra Mundial, Japó s’ha mantingut al marge d’una postura activa en el terreny.

gal3

Aula Internacional – Japó – CEI International Affairs

Pel que es refereix a les relacions entre Espanya i Japó, l’ambaixador va remarcar l’existència d’un marc clar de les mateixes. Des d’octubre de 2013 comptem amb l’acord de “Associació per a la Pau, el Creixement i la Innovació”, amb vigència fins al 2018, que busca desenvolupar les relacions entre tots dos països en assumptes polítics i de seguretat, cooperació econòmica, ciència i tecnologia, turisme i intercanvis culturals. Un pas important en l’acostament i enfortiment d’aquestes relacions és el vol directe entre Madrid i Tòquio, que Iberia operarà a partir d’octubre d’aquest any, afavorint la relació entre tots dos països, especialment, al fort turisme japonès cap a Espanya.
L’objectiu per als propers anys, especialment en el bienni 2016-2018, és dur a terme la signatura d’acords bilaterals en qüestions de serveis aeris, cooperació turística i esportiva, diàleg econòmic i industrial i intercanvi entre les Escoles Diplomàtiques de tots dos països. A més, s’està treballant en una visita oficial dels Reis d’Espanya a Japó i en la celebració del 150 aniversari de les relacions diplomàtiques, que se celebrarà en el 2018.

En aquest panorama favorable, l’Ambaixador, va parlar de la necessitat de millorar el coneixement entre tots dos països per facilitar l’acostament i millorar, especialment, els intercanvis econòmics, ja que tant les importacions espanyoles cap a Japó, com les importacions d’aquest cap a Espanya, no superen el 1% del total de les mateixes.

Al debat que va seguir la intervenció de l’Ambaixador, la periodista Rosa María Calaf, va destacar la incorporació de les dones al mercat laboral i la seva conseqüència positiva per a la recuperació econòmica del país. A més, Calaf va ressaltar el repte de l’envelliment de la població japonesa que compta amb un terç de la seva població amb més de 65 anys d’edat.

gal4

Aula Internacional – Japó – CEI International Affairs

A la pregunta d’un dels participants sobre el futur de Japó, l’ambaixador Benito Secades va voler remarcar que el país no va a oferir creixement del nivell de països com Xina o Índia però que el sector energètic, especialment el d’energies renovables, al costat dels sectors farmacèutics i de calçats, són prometedors.

Finalment, un tema que va ser tractat amb especial interès per part de diversos empresaris, va estar relacionat amb els beneficis que portaria una escala a Barcelona del vol entre Madrid i Tòquio, fet que atrauria molts més turistes a la ciutat.

 

Artícle escrit per

Sra. Carolina Torrecilha Valgañón

Alumna de la Preparació de l’Oposició a la Carrera Diplomàtica

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!