Dins del marc de les activitats de l’Aula Internacional del CEI International Affairs, vam tenir el plaer de rebre a l’Excm. Sr. Ignacio Ybáñez Rubio, Ambaixador d’Espanya a Rússia, el qual va exposar la situació actual del país i les relacions de Rússia amb Espanya, a nivell comercial i diplomàtic.
L’ambaixador Ybáñez va començar la seva dissertació analitzant un any que, per a ell, resulta fonamental per entendre l’actual situació de Rússia i les seves relacions amb els Estats Membres de la Unió Europea. Aquest any tan significatiu va ser el 2014, a causa de diversos factors:
Amb aquest escenari de crisi, el país va decidir adoptar una sèrie de contra-mesures que van afectar, entre d’altres països, a Espanya, en detenir-se les exportacions de productes agrícoles a Rússia. Com veiem, aquest any, el 2014, va suposar la ruptura de la tendència d’apropament que es venia produint aquests últims anys entre la UE i Rússia.
A partir d’aquest any, al 2015, per exemple, l’economia russa va sofrir una contracció del 2.8% i el ruble es va devaluar fortament. Per evitar una crisi major, el govern del president Putin va decidir prendre mesures de constricció, és a dir, aplicar l’anomenada “ortodòxia econòmica”.
Respecte a la seva política exterior, com ja hem vist, l’any 2014 va suposar un canvi de paradigma per al país. Durant els mesos anteriors a la crisi política i diplomàtica entre Rússia i la UE, junt EUA, la relació s’estava refredant cada vegada més, ja que existia la sensació de que el gegant rus s’estava radicalitzant en els seus plantejaments.
Va ser la decisió d’Ucraïna d’acostar-se a la UE, la que va provocar la irritació d’un país que va arribar a exigir-li a Ucraïna que no signés cap tipus d’acord que suposés un acostament amb l’organització europea. En aquest context, el país va prendre la decisió d’envair Crimea, incomplint així les lleis del dret internacional. Davant d’aquesta situació, Rússia va decidir buscar altres aliats a la regió, especialment entre aquells estats amb els quals històricament ha mantingut una forta relació, és a dir, amb els de l’òrbita de l’extinta Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), com podrien ser Bielorússia, Armènia, etc. D’altra banda, països com Geòrgia, Moldàvia, o la pròpia Ucraïna, van començar a estrènyer les seves relacions amb la UE.
Un altre aspecte important de la seva política exterior és el de crear una nova polaritat, especialment amb els països BRICS (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica), i, dins d’aquests, fonamentalment amb el gegant asiàtic, la Xina. Rússia, en definitiva, ha reforçat la seva presència en altres esferes de les relacions internacionals com, per exemple, a Orient Mitjà, on ha volgut tenir un paper destacat i fonamental en la Crisi de Síria, o, també, en països d’Amèrica Llatina, com Mèxic o Argentina. Aquest nou enfocament de la seva política exterior és una resposta a la situació en la qual es va situar després dels esdeveniments ja comentats del 2014.
Després d’aquesta exposició de la situació per part de l’Ambaixador, es van fer diferents preguntes i consultes, per de l’alt interès comercial i econòmic que presenta el país:
Com a conclusió, podem observar que Rússia es troba en una nova situació després d’aquest punt d’inflexió marcat en el 2014, però ha sabut adaptar-se a la mateixa. En l’àmbit comercial, existeixen bones oportunitats de negoci per a Espanya i les seves empreses i, en definitiva, Rússia està “condemnada” a dialogar amb la UE per afrontar els nombrosos reptes globals que es presenten en aquest segle.
Relatoria elaborada per José Javier Espinosa López
Alumne de la Preparació de l’Oposició a la Carrera Diplomàtica